18 Ekim 2023

2023 Eylül Ayı Gayrimenkul Raporu...

Türkiye çapında eylül ayı verilerini yayınladı. Buna göre eylül ayında Türkiye genelinde önceki aya göre satılık fiyatları yüzde 4 artarken, kiralık fiyatları ise yüzde 4’lük düşüş gösterdi.Konut satışları düşerken, düşük konut kredisi beklentileri yükseliyor.

2023 Eylül Ayı Gayrimenkul Raporu...

Türkiye genelinde önceki aya göre satılık fiyatları yüzde 4 artarken, kiralık fiyatları ise yüzde 4’lük düşüş gösterdi. Verilerine göre ayrıca satılık konut fiyat değişiminde Muğla, kiralıkta ise Mersin eylül ayının lideri olurken, en çok konut aranan on şehirden beşinde kiralık aylık fiyat değişimi eksi yönde oldu. Üç şehirde ise fiyat değişimi yaşanmadı. Aylık en çok kiralık fiyat düşüşü yaşayan şehir ise yüzde 10’luk düşüşle Bursa oldu.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde gerçekleşen konut satışlarındaki düşüşün eylül ayında dikkat çekici seviyelere geldiğini belirten Uzmanlar “Eylül ayında konut satın almak isteyenlerin düşük faizli kredi kampanyası beklentisinin oldukça yüksek oldugunu ve bunun da konut kredilerinde bu tür bir kampanyanın konut satışlarını yeniden yükseltebileceğini ve piyasayı canlandırabileceğin" belirtiyorlar.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 olurken, Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 14,9 azalışla 900 bin 74 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,2 azalış göstererek 8 bin 446 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,2 azalarak 30 bin 488 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 29,7 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 azalışla 268 bin 597 olarak gerçekleşti.

0 Yorum

Benzer İçerikler