17 Şubat 2024

Takip edeceğim demiştim.

Oda ve dernek gibi STK başkanlarının ve yönetim kurullarının görevi, sektörü daha kaliteli, eğitimli bir düzeye taşımak ve en önemlisi de aidatlarını topladığı üyelerinin menfaatlerini korumak değil mi dostlar? Yoksa sarı portalın tarif ettiği yolda yürümek mi?

Takip edeceğim demiştim.

Sizlere sarı portalın bazı emlak odalarına sponsorluk vererek sektörü susturma niyeti hakkında duyumlarım olduğunu yazmıştım. Adamlar ilan sayıları düşmesin diye stajın kalkmasına da taraflar, sektöre daha fazla kişi girsin diye ellerinden geleni yapıyorlar. İlan sayıları düşmesin diye de ilan sahibi kişilerin doğrulatması da gerçekleştirmediler. İlan veren kişi esnafsa yani danışmansa  onun yetki sahibi olup olmadığının kontrolüne de gerek yok demeye getiriyorlar. Bakanlık bastırıyor, bunlar oyalıyor. Maksat tabii belli ilan sayıları düşmesin, trafikleri düşmesin, reklam paralarına halel gelmesin. Sonuçta alt tarafı bir ilan sitesi ama değeri milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Bu değeri ne oluşturuyor elbet içinde ki ilanlar, İlanlar düşerse değeri düşer. Yazıyı yazarken baktım hala 1.106.000 emlak ilanı var, bunun minimum yarısının kaçak göçek kişilerin girdiğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. İlan yarıya düşerse ne olur gelir yarıya değer yarıya düşer . Ne yapacak ilanları çoğalmak için ne gerekirse yapacak , liberal ekonominin tüm şartlarını zorlayacak. Güçlü olanın her türlü gemisini yürüttüğü Türkiyem de bu işler çok daha kolay.  Peki sektör buna ses çıkartmasın diye de ne yapıyorlar. Gel Oda başkanım, dernek  başkanım, seni bir ağırlayalım, yine seçilmen için sana ne lazım sponsorlu yemek mi, emrin olur hiç sorun yok, sen de üyelerine bizi şirin göster gibi akıl tutulması yöntemleri uyguluyorlar.

Bu konuda her adımı 22.000 emlakçı takipçimizle birlikte takip edeceğimi söylemiştim. Şehrinizdeki bu başkanlar, size neler vaat ediyor seçim zamanı, meslektaşlara vaatleri şunlarsa tamam....Sarı portaldan yemek parası alacağız, size bedava yemek verdireceğiz, bunun karşılığında da size ne yapsalar göz yumacağız... Önden açık açık öyle vaat veren başkan varsa, siz de ona göre oy verdiyseniz tamamdır hep beraber susalım o zaman? Değilse, yapmayın kardeşim, çorba parasına mesleği satmayın. Herkes parasını kendi verir, gelir yemeğini yer aslanlar gibi. Ama bu abiler seçildikten sonra ne yapıyor, her ay yaptıkları işlerini, faaliyetlerini sıralıyor mu açık şekilde? Odanın, derneğin gelir ve giderlerini açık açık kalem kalem kendi web sitesinde, sosyal medyasında paylaşıyor mu? Yoksa kimlerle çay kahve ayran içip yediğinin içtiğinin şovunu mu yapıyor, yanında 20 dakika oturduğu bürokratla fotoğraf atıp çalışıyoruz diye takılıyor mu? Kendini belli makama atıp, daha üstünü zorlayan, siyasi partilerde koltuk peşinde koşan var mı, var. Bunlara da geleceğiz daha sonra... Bir de sakın gündemi değiştirmek için çamur atmasınlar, peşinen söyleyeyim derdimiz sektör yararına iş yapmaları, kimsenin koltuğu değil herkesin koltuğu makamı kendine. Sektörü kitleyi kullanıp, kendi menfaatinize ekmeğinin peşinde olan iyi insanları satmayın yeter. Buyurun misafirimiz olun veya siz davet edin ben geleyim, sohbet edelim anlatın işin doğrusunu, faaliyetlerinizi biz de yayınlayalım, iyi işler yapanları alkışlayalım, ama yapmayanı da yazacağız başka ıstırabımız yok. Bakın Ankara Emlak Odası ATEM Başkanı bir basın bülteninde genel olarak uygulamalarının yanlış olduğunu , şöyle şöyle olması gerektiğini izah ettiğini dile getiriyor. Akçam, “Emlak ilan portallarına lisans verilmelidir, bu lisansa sahip firmaların, hizmet verdiği esnafla rekabet etmemesi, kendi üzerinde oluşan verilerden faydalanarak, kendi alım/satım veya aracılık hizmetlerini, esnafla rekabet edecek şekilde geliştirmemesi gerekir. Emlak İlan Portalı Lisansı olanlar, emlak ofisi gibi al/sat yapmamalıdır. Satılacak veya kiralanacak gayrimenkul yetkilerinin E-Devlet üzerinden verilmesi ve orada üretilecek ilan yetki kodlarının, ilan sitelerine aktarılması ile karmaşanın giderilmesi olabilir. Bu sayede ofis içi programlar da ilan portallarıyla ve TKGM ile entegre çalışabilir. Yetki Belgesini yükleyen esnafımıza teşvik edici özel indirimler, daha makul bir fiyatlama politikası, daha denetimli bir portal içeriği (yetki belgeli esnaf ve doğrulanmış ilanlar), entegrasyonlar ve ofislerin dijitalleşmesi konusunda yapıcı yaklaşımlar ve iş birliği sağlanmalıdır” diye yazmışlar.

Yazıda fazlası da var, emeklerine sağlık. Yazdıkları doğru mudur, doğrudur, faydalı ve emek verilmiş bir çalışma olduğu belli, altına imza atar mıyım, atarım. Açıkça diyor ki ofisler dijitalleşmeli, ofislerde yazılım kullanılmalı, hep dediğimiz dijital pazarlama sistemleri güçlenmeli ve o sayede esnaf güçlenmeli ki portal kendi işini, esnaf kendi işini doğru yapsın, vatandaş da bundan fayda sağlasın.

Diyorsa ki, bu yazıda paylaştıklarımı toplantıda yüzlerine de söyledim, önerdikleri sponsorluğu da kabul etmedim diyorsa, şahsım adına teşekkür ederim, alkışlarım. Tabi bu arada kimsenin şahsen bize hesap verme zorunluluğu yok tabii ama şehrindeki meslektaşlarına kıymet vermek zorundalar.

Şimdi gelelim diğer tarafa , Sarı sen hangi hakla sektörü temsil etsin veya etmesin , oda başkanlarını dernekleri ayağına çağırıyorsun... Ne yüzle iftar yapın masraflarını biz karşılayacağız diyorsun. Madem sektörün gelişmesine bu kadar duyarlısın. Tek tek kulis yapacağına sektörün ileri gelenlerini topla, yap bir çalıştay şeffaf olsun. Hatta bunu sosyal medyada canlı yayınla da, herkes görsün senin samimiyetini.

Sevgili oda ve dernek başkanları lütfen bunların ayaklarına gitmeyin , ölçek anlamında zaten her biriniz sektörün 1/100'ünü anca temsil ediyorsunuz. Bunların algı manipülasyonlarına alet olmayın , onlar sizin anlattıklarınızı bilmiyorlar mı ? Onlarda bunun fazlası var eksiği yok. Sektörü ve dinamiklerini iyi çözmüşler , milyar dolarlık şirket şaka değil , bu zamanda asıl güç bilgidir. Her türlü kullanır , sömürürler. Bu arada cüretini aşan uygulamalara da çalışıyorlar bunları da sizlerle paylaşacağım. Bir de siz takipçilere sözüm var "kendi celladına aşık" deyimi vardır, işte bu sektörün tepkisizliği onların en büyük geçim kaynağı, aynen böyle tepkisizliğe devam edin...

Tanku Bulduk / emlak haber

4 Yorum

Güven Açık 19.02.2024 11:39

Tüm yazduklarınıza katılıyor ve sonuna kadar sizi destekliyorum.

Yanıtla
Timur Sezici 19.02.2024 00:04

Yazdıklarınızın tamamına sonuna kadar katılıyorum. Emeğinize sağlık.

Yanıtla
Halil Berk 18.02.2024 17:30

kalemine sağlık Tanku bey Sektör YARAYAN kanasına parmak basmışınız. Ben de geçen sarı site ile ilgili hususları şu şekilde dile getirmiştim: Yüksek faturalarla aldığı paranın karşılığını dahi maalesef veremiyor mağduriyet üzerine mağduriyet yaşatıyor emlakmofisleri ve gayrimenkul danışmanlarına. Sahibinden comun acilen düzenlemesi gereken konular. 1-Bir paket en fazla 20 danışman kaydı yapılabiliyor bu artırılabilir olmalı. 2-Bir paketten fazla 200 ilan satın alınabiliyor fazla girişler ek ilanla devam ettirebiliyoruz bu da çok ciddi maliyeti artıyor, paket 400 600 800 1000 diye artırılabilmeli 3-Kendi sistemimizden sahibinden.com’a ilan aktarabilmeliyiz diğer sitelere aktarabildiğimiz gibi 4-Yıl içinde bir paket yükseltmek istediğimizde zamlı paket olarak geliyor paket yükseltirken zam olmamalı sadece paket yenilemede her yıl sonunda zam yapılmalı 5-Herhangi bir danışman hatalı ilan girdiğinde uyarı sonrası tüm mağaza kapatılıyor kapatma çok ağır bir ceza bu kaldırılmalı uyarıyla yetinilmeli, Veya en fazla ilgili danışmanın hesabı kapatılmalı belli bir süre, diğer danışmanları etkileyecek şekilde üç gün yedi gün veya bir ay mağaza kapatma cezası olmamalı 6-Zam oranı çok yüksek enflasyonun %55-60 larda olmasına rağmen %100 zam yapılıyor paketlere. 7-İyileştirmeye yönelik teklifler saha çalışanları tarafından duyarlılıkta karşılanmıyor yapacak bir şey yok diyorlar. 8-Daha önce yapılan on ilan ekstra veya tecrübeli ofislere yönelik indirimler gibi kampanyalar yeniden yapılmalı. 9-Ofislere yönelik bölge müdürünün yaptığı toplantılar üç ay altı ayda bir yapılmalı iki yıldır yapılmıyor. 10-Ofis içerisinde ilanı sildiğinde yeniden hakkı kaybetmemek için o ilan girebilmeli veya ilan üzerinde istediği değişikliği yapabilmeli sınırlandırma olmamalı. 11-Diğer ilan portallarına ilan başına ödediğimizin neredeyse 50 -100katı daha fazla para ödüyoruz bu ciddi yorucu oluyor fiyat düzenlemesi yapılmalı. 12-Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmeliğideki 1 Kasım 2023’teki değişiklikleri uygulamalı; hem emlakçı gayrimenkul danışmanından yetki belgesi, yetkilendirme sözleşmesi, hem de mülk sahibinden mülkü kendisine ait olduğu teyit ve ikinci derecesinin yakını ise ondan da yetki belgesi istemeli, bu değişiklikleri hayata geçirmeli. Halil BERK Good Invest Gayrimenkul 05423124625 halilhb@gmail.com

Yanıtla
Levent Kayık 18.02.2024 12:52

Linkedin paylaşımınızda 2 dakikanızı ayırın okuyun demişsiniz. Maalesef iki dakikadan daha uzun sürede okudum. Ancak 20 dakikada olsaymış okumaya değer, yerinde tespitler ve haklı haykırışlar. Tebrik ediyorum, Alkışlıyorum.

Yanıtla

Benzer İçerikler

Köşe Yazarları
Takip edeceğim demiştim.
Köşe Yazarları
Ben Sokak Emlakçısıyım...