03 Aralık 2023

Kur korumalı out, gayrimenkul in!

Ağustos 2023’te 140 milyar dolarla zirveyi gören KKM, faiz artışı ve ek diğer tedbirlerle kasım ayı sonunda %30 azalarak 100 milyar doların altına geriledi. KKM stoku temelde 2 kaynaktan beslendi: (altın dahil) döviz dönüşümlü yapılan KKM ve TL dönüşümlü KKM.

Kur korumalı out, gayrimenkul in!

Bankaların yeni KKM girişlerini zorlaştırması ve KKM’den dönüşlerde TL mevduata verilen (3 aylıkta) %45 civarı faiz, özellikle TL’den KKM’ye geçenleri tekrar KKM’den TL’ye dönmesini sağladı. Ancak asıl inatçı davrananlar, “döviz bağımlısı” olan KKM’ye dövizden geçenler. Buradaki tutarın yaklaşık 80-90 milyar dolar olduğunu dikkate alacak olursak, bu tutar bir taraftan kur artışı üzerinde bir risk oluştururken diğer taraftan da gayrimenkul gibi alternatif yatırım araçları için de bir fırsat.
Ekonomi yönetimi de KKM’ye dövizden geçen ve KKM stokunun erimesini zorlaştıran bu 90 milyar dolarlık tutarı kademeli olarak TL yatırım alternatiflerine yönlendirmek istiyor. Son olarak 1 Aralık 2023 tarihli TCMB’nin Tebliği, “döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verilebilmesini” serbest bıraktı yani döviz dönüşümlü KKM’nin cazibesi azalacak.
Tam bu noktada, krizler her zaman yeni hediyelerle gelir bakışıyla gayrimenkul sektörü için döviz dönüşümlü KKM’ ye yatırım yapanları hedeflemek çok doğru bir pazarlama stratejisi olacaktır. Bu kitleyi iyi anlamak gerekiyor. Yeni ekonomik iklimle birlikte döviz dönüşümlü KKM’de kalmanın eskisi kadar cazip olmadığını göstermek gerekiyor.
Bu hedef kitle çok kısa vadeli bakmıyor ama ana bakış noktaları kazanç. Öyleyse doların getirisi ile konutun değer kazancı üzerinden yaklaşmak doğru bir hamle olur. 2017 yılını temel yıl olarak aldığımızda, 2017 yılından 2023 yılının üçüncü çeyreğine kadar enflasyon 5,2 kat; dolar 7,2 kat artış göstermiş durumda. Aynı dönemde, konut fiyat endeksi ise 11 kattan fazla arttı. Aynı zamanda %1-2 civarındaki dolar faizi ile yüksek kira getirisi de kıyaslandığında, KKM’den dönüşlerde gayrimenkul, dövize göre orta ve uzun vadede çok daha cazip bir yatırım enstrümanı olmaya devam edecektir. Geçtiğimiz hafta S&P’un takvim dışı bir kararla Türkiye’nin kredi not görünümünü durağandan pozitif çevirmesi de, gayrimenkule yatırımın dolarda park etmekten çok daha akılcı olduğuna yönelik tespiti destekler niteliktedir.

Dr. Yasin Laçinbala
 

0 Yorum

Benzer İçerikler

Köşe Yazarları
Takip edeceğim demiştim.
Köşe Yazarları
Ben Sokak Emlakçısıyım...