08 Aralık 2023

Önce Arsa Sonra Ev Sahibi Yapan Model...

Bazı inşaat şirketleri kendi mülkiyetinde bulunan imarlı, altyapısı hazır arsaları küçük parsellere ayırıp satışını gerçekleştirirken, bazı şirketler arsayı satın aldıktan sonra daire karşılığı arsa payı satıp arsayı başka müteahhitlere kat karşılığı veriyor.

Önce Arsa Sonra Ev Sahibi Yapan Model...

Banka kredilerinin erişilmezliği , inşaat maliyetlerin artışı , gayrimenkul sektöründe topraktan ev ve arsa projesine olan talebi patlattı, eskiden kooperatif veya meslek gruplarının bir araya gelerek arsa alıp müteahite verme sistemi , sisteme büyük inşaat firmalarının girmesiyle arsayı aldıktan sonra müteahit bulma sorununuda ortadan kaldırdı. 

Büyük inşaat firmaları kendi imarlı arsalarında tapulu hisse satarak , vatandaşı arsa sahibi yapıyor. Ve daha sonra ister kendileri ister başka mütaahite kat karşılığı veya parayla yapım sözleşmesini yaparak , vatandaşın topraktan ve arsa sahibi olma avantajını yaşatıyor.

Şuan bu sistemi yapan sektörde 4 büyük oyuncu 1 ayda elindeki arsalara müşterilerini ortak ederek yeni projeleri çok hızlı sattılar ve şimdi ruhsatlarını alarak inşaatlarına başlayacaklar. Konut kredileri ve enflasyon ekonomi düzelene kadar bu sistem daha çok rağbet görecek, çünkü arsa sahibine veya mütehide arsadan kazandırdığınız kar, sisteme giren vatandaşa ciddi kar sağlıyor , hem vatandaş hem firmalar krizle başa çıkmanın yollarını buluyor 
Bu model kredisiz bir piyasada konut edinimi özellikle orta gelirliler için bir çare olabilir.

Mehmet Öztürk
Neva Prestij Yapı Y.K.B.
 

0 Yorum

Benzer İçerikler