27 Aralık 2023

Emlak Markalarında Güncel Portföy Sıralaması

Bir markanın kartviziti bence internet sitesidir. Profesyonel bir kullanıcı markanın kurumsal kimliğini ve markanın varoluş kodlarını rahatlıkla okuyabilir. Bu konuda  hepimizin hemfikir olduğunu düşünüyorum. Oturdum bu hafta tüm detayları ile sektörümüzün hacim olarak en büyük 13 markasının web sitesini inceledim. Verileri tek tek kaydettim. 

Emlak Markalarında Güncel Portföy Sıralaması

Geçen yazımda da belirttigim gibi çok çarpıçı sonuçlar çıktı. Tabi benim amacım sektörün marka davranıslarını, ofis , danışman , portföy bazında analizler ile size sunmak iken çok daha vahim durumlarla karşılaştım, o.koskoca liderlik taslayanların , teknolojiyiz , farklıyızı pazarlayanların kendi sitellerinde yok olduklarına sahit oldum , özele indirgersem sayfalar yetmez ama genel problemleri paylasayim

1. Bazı markalarda  bırakın ofis resimlerimizi , danışman resimlerimiz bile yok , olan bazı resimlerde profesyonelikten çok uzakta ve lakayıt.

2. Markaların bazıları olmayan ofisleri gösteriyor ve yaķinda açilacak diye rakam algısı pazarlıyor.

3. Random aradığımız 10 danışmandan 2 si ya mesleği bırakmıs ya da  başka ofise gecmiş marka bunu güncellememiş , traji komik olan 2 farklı markada birden görünen sayısı da az değil.

4. En önemli ve bence kritik konu hacim olarak en büyük markalar bile kendi sistemlerine portföy girmiyor, girdiremiyor yada girdirtmiyor ! Dünyada sadece bizde vardir her halde bu davranış. Bir markada binler çalışıyor sitesinde danışman başına bir ilan bile yok . Diğerleride benzer durumda , hiçbir portal da ilan giris tarihi yok . Coğu ilanlar yıllanmış , fiyatlarından anlaşılıyor . Bir profesyonel niye sitesini kullanmaz anlaşılır gibi degil cok basit ifade ile ya genellikle sözleşmesiz çalışılıyor, ya ofisinden gizli çalışıyor , ya da kendi sitesini ciddiye almıyor . Bi olasılıkta danisman ofisten, ofis franchise'den , franchise devletten birşeyleri saklıyor farklı bir açıklaması olamaz. Bunun uzerine daha çok yaźılir. Onun için bugün sadece  markaların kamuya açık kendi sitelerindeki portföy listesini yayınlıyorum.

Otomotiv sektöründe hangi marka, toplam veya model bazında kaç adet satmış, pazar payı, bayi sayısı, servis sayısı gibi veriler her ay paylaşılıyor. Yıllar bazında incelemek, büyümeleri görmek mümkün. Bunları normal vatandaş da görür, sektör çalışanları da, basın da. Gayrimenkulde bu yok ne yazık ki. İşte biz de bu konuda yol göstermek istiyoruz.

Yayınlayacağımızı duyurduğum franchise marka sayıları, emlak franchise markalarının kurumsal web sitelerinde yayınlanan 20 Aralık 2023 tarihindeki veriler üzerinden yapılmıştı. Yaptığımız çalışmada pek çok verinin eksik ve bazılarının ise yanıltıcı şekilde yüksek gösterildiğini gözlemledik. Oysa bu verileri şeffaf şekilde paylaşmaları ve manipüle etmemeleri sektör açısından çok önemli. Bunlar hakkında düşünce ve uyarılarımı paylaşarak, düzeltilmesi için zaman tanımaya ve çalışmayı 2023 sonu itibariyle tekrar yapmaya karar verdim.

0 Yorum

Benzer İçerikler