https://www.emlakhaber.com/ Takip edeceğim demiştim. https://www.emlakhaber.com/kose-yazarlari/takip-edecegim-demistim.html Oda ve dernek gibi STK başkanlarının ve yönetim kurullarının görevi, sektörü daha kaliteli, eğitimli bir düzeye taşımak ve en önemlisi de aidatlarını topladığı üyelerinin menfaatlerini korumak değil mi dostlar? Yoksa sarı portalın tarif ettiği yolda yürümek mi?

]]>

Sizlere sarı portalın bazı emlak odalarına sponsorluk vererek sektörü susturma niyeti hakkında duyumlarım olduğunu yazmıştım. Adamlar ilan sayıları düşmesin diye stajın kalkmasına da taraflar, sektöre daha fazla kişi girsin diye ellerinden geleni yapıyorlar. İlan sayıları düşmesin diye de ilan sahibi kişilerin doğrulatması da gerçekleştirmediler. İlan veren kişi esnafsa yani danışmansa onun yetki sahibi olup olmadığının kontrolüne de gerek yok demeye getiriyorlar. Bakanlık bastırıyor, bunlar oyalıyor. Maksat tabii belli ilan sayıları düşmesin, trafikleri düşmesin, reklam paralarına halel gelmesin. Sonuçta alt tarafı bir ilan sitesi ama değeri milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Bu değeri ne oluşturuyor elbet içinde ki ilanlar, İlanlar düşerse değeri düşer. Yazıyı yazarken baktım hala 1.106.000 emlak ilanı var, bunun minimum yarısının kaçak göçek kişilerin girdiğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. İlan yarıya düşerse ne olur gelir yarıya değer yarıya düşer . Ne yapacak ilanları çoğalmak için ne gerekirse yapacak , liberal ekonominin tüm şartlarını zorlayacak. Güçlü olanın her türlü gemisini yürüttüğü Türkiyem de bu işler çok daha kolay. Peki sektör buna ses çıkartmasın diye de ne yapıyorlar. Gel Oda başkanım, dernek başkanım, seni bir ağırlayalım, yine seçilmen için sana ne lazım sponsorlu yemek mi, emrin olur hiç sorun yok, sen de üyelerine bizi şirin göster gibi akıl tutulması yöntemleri uyguluyorlar.

Bu konuda her adımı 22.000 emlakçı takipçimizle birlikte takip edeceğimi söylemiştim. Şehrinizdeki bu başkanlar, size neler vaat ediyor seçim zamanı, meslektaşlara vaatleri şunlarsa tamam....Sarı portaldan yemek parası alacağız, size bedava yemek verdireceğiz, bunun karşılığında da size ne yapsalar göz yumacağız... Önden açık açık öyle vaat veren başkan varsa, siz de ona göre oy verdiyseniz tamamdır hep beraber susalım o zaman? Değilse, yapmayın kardeşim, çorba parasına mesleği satmayın. Herkes parasını kendi verir, gelir yemeğini yer aslanlar gibi. Ama bu abiler seçildikten sonra ne yapıyor, her ay yaptıkları işlerini, faaliyetlerini sıralıyor mu açık şekilde? Odanın, derneğin gelir ve giderlerini açık açık kalem kalem kendi web sitesinde, sosyal medyasında paylaşıyor mu? Yoksa kimlerle çay kahve ayran içip yediğinin içtiğinin şovunu mu yapıyor, yanında 20 dakika oturduğu bürokratla fotoğraf atıp çalışıyoruz diye takılıyor mu? Kendini belli makama atıp, daha üstünü zorlayan, siyasi partilerde koltuk peşinde koşan var mı, var. Bunlara da geleceğiz daha sonra... Bir de sakın gündemi değiştirmek için çamur atmasınlar, peşinen söyleyeyim derdimiz sektör yararına iş yapmaları, kimsenin koltuğu değil herkesin koltuğu makamı kendine. Sektörü kitleyi kullanıp, kendi menfaatinize ekmeğinin peşinde olan iyi insanları satmayın yeter. Buyurun misafirimiz olun veya siz davet edin ben geleyim, sohbet edelim anlatın işin doğrusunu, faaliyetlerinizi biz de yayınlayalım, iyi işler yapanları alkışlayalım, ama yapmayanı da yazacağız başka ıstırabımız yok. Bakın Ankara Emlak Odası ATEM Başkanı bir basın bülteninde genel olarak uygulamalarının yanlış olduğunu , şöyle şöyle olması gerektiğini izah ettiğini dile getiriyor. Akçam, “Emlak ilan portallarına lisans verilmelidir, bu lisansa sahip firmaların, hizmet verdiği esnafla rekabet etmemesi, kendi üzerinde oluşan verilerden faydalanarak, kendi alım/satım veya aracılık hizmetlerini, esnafla rekabet edecek şekilde geliştirmemesi gerekir. Emlak İlan Portalı Lisansı olanlar, emlak ofisi gibi al/sat yapmamalıdır. Satılacak veya kiralanacak gayrimenkul yetkilerinin EDevlet üzerinden verilmesi ve orada üretilecek ilan yetki kodlarının, ilan sitelerine aktarılması ile karmaşanın giderilmesi olabilir. Bu sayede ofis içi programlar da ilan portallarıyla ve TKGM ile entegre çalışabilir. Yetki Belgesini yükleyen esnafımıza teşvik edici özel indirimler, daha makul bir fiyatlama politikası, daha denetimli bir portal içeriği (yetki belgeli esnaf ve doğrulanmış ilanlar), entegrasyonlar ve ofislerin dijitalleşmesi konusunda yapıcı yaklaşımlar ve iş birliği sağlanmalıdır” diye yazmışlar.

Yazıda fazlası da var, emeklerine sağlık. Yazdıkları doğru mudur, doğrudur, faydalı ve emek verilmiş bir çalışma olduğu belli, altına imza atar mıyım, atarım. Açıkça diyor ki ofisler dijitalleşmeli, ofislerde yazılım kullanılmalı, hep dediğimiz dijital pazarlama sistemleri güçlenmeli ve o sayede esnaf güçlenmeli ki portal kendi işini, esnaf kendi işini doğru yapsın, vatandaş da bundan fayda sağlasın.

Diyorsa ki, bu yazıda paylaştıklarımı toplantıda yüzlerine de söyledim, önerdikleri sponsorluğu da kabul etmedim diyorsa, şahsım adına teşekkür ederim, alkışlarım. Tabi bu arada kimsenin şahsen bize hesap verme zorunluluğu yok tabii ama şehrindeki meslektaşlarına kıymet vermek zorundalar.

Şimdi gelelim diğer tarafa , Sarı sen hangi hakla sektörü temsil etsin veya etmesin , oda başkanlarını dernekleri ayağına çağırıyorsun... Ne yüzle iftar yapın masraflarını biz karşılayacağız diyorsun. Madem sektörün gelişmesine bu kadar duyarlısın. Tek tek kulis yapacağına sektörün ileri gelenlerini topla, yap bir çalıştay şeffaf olsun. Hatta bunu sosyal medyada canlı yayınla da, herkes görsün senin samimiyetini.

Sevgili oda ve dernek başkanları lütfen bunların ayaklarına gitmeyin , ölçek anlamında zaten her biriniz sektörün 1/100'ünü anca temsil ediyorsunuz. Bunların algı manipülasyonlarına alet olmayın , onlar sizin anlattıklarınızı bilmiyorlar mı ? Onlarda bunun fazlası var eksiği yok. Sektörü ve dinamiklerini iyi çözmüşler , milyar dolarlık şirket şaka değil , bu zamanda asıl güç bilgidir. Her türlü kullanır , sömürürler. Bu arada cüretini aşan uygulamalara da çalışıyorlar bunları da sizlerle paylaşacağım. Bir de siz takipçilere sözüm var "kendi celladına aşık" deyimi vardır, işte bu sektörün tepkisizliği onların en büyük geçim kaynağı, aynen böyle tepkisizliğe devam edin...

Tanku Bulduk / emlak haber

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
Atem Başkanı Akçam; Portallarda emlak ilanlarının yarısı yetkisiz... https://www.emlakhaber.com/piyasa/atem-baskani-akcam-portallarda-emlak-ilanlarinin-yarisi-yetkisiz.html Emlak Yetki Belgesi olmayanların emlak danışmanlığı yapması yasal değilken yetki belgesiz emlak satışı yapan birçok kişi bulunuyor. Özellikle ilan portallarına emlak ilanı verenlerin birçoğunun yetki belgesi olmadığına dikkat çeken Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, bu hususu sektörde yer alan büyük ilan portallarından biriyle yapılan görüşmede ilettiklerini belirtti.

]]>

Emlak Yetki Belgesi olmayanların emlak danışmanlığı yapması yasal değilken yetki belgesiz emlak satışı yapan birçok kişi bulunuyor. Özellikle ilan portallarına emlak ilanı verenlerin birçoğunun yetki belgesi olmadığına dikkat çeken Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, bu hususu sektörde yer alan büyük ilan portallarından biriyle yapılan görüşmede ilettiklerini belirtti.
ATEM Başkanı Hakan Akçam her fırsatta dile getirdikleri emlak yetki belgesi olmayanların emlak ilanı vermemesi gerektiğini sektörde yer alan büyük ilan portallarından biriyle yapılan görüşmede ilettiklerini söyledi. ATEM olarak taleplerini sıraladıklarını ifade eden Akçam, ilan portallarında yayınlanan emlak ilanlarının yarısının yetki belgesinin olmadığına dikkat çekti. Akçam, Ticaret Bakanlığının bir an önce harekete geçmesi için de çağrıda bulundu.
“EMLAK İLAN PORTALLARINA LİSANS VERİLMESİ TAKİP EDİLMELİ”
Taleplerine ilişkin konuşan Akçam şunları belirtti: “Vatandaşın doğrudan verdiği ilanlarda, gerçekten kendisine ait bir gayrimenkul için ilan verdiği kontrol edilmeli, emlak ilan portallarına lisans verilmesi ayrı takip edilmelidir. Bu lisansa sahip firmaların, hizmet verdiği esnafla rekabet etmemesi, kendi üzerinde oluşan verilerden faydalanarak, kendi alım/satım veya aracılık hizmetlerini, esnafla rekabet edecek şekilde geliştirmemesi, emlak İlan Portalı Lisansı olanlar, emlak ofisi gibi al/sat yapmamalıdır.”
Portallara ilan veren olarak ticari üyeliklerde sadece yetki belgeli, odalara kayıtlı üyelerin ilanları yayınlanmalıyken bu kontrollerin yeterli şekilde yapılmadığına dikkat çeken Akçam, “Daha da iyisi, satılacak veya kiralanacak gayrimenkul yetkilerinin EDevlet üzerinden verilmesi ve orada üretilecek ilan yetki kodlarının, ilan sitelerine aktarılması ile karmaşanın giderilmesi olabilir. Bu sayede ofis içi programlar da ilan portallarıyla ve TKGM ile entegre çalışabilir” diye konuştu.


YETKİ BELGESİ OLMAYANLARIN ÜYELİKLERİ İPTAL EDİLMELİ


14 Ekim 2020 tarih 31274 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik yayımını hatırlatan Akçam, “İlan portallarına Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmadan mağaza açmış ve halen üye olan işletmelerden Yetki Belgesi ibrazı istemeli aksi takdirde üyeliklerinin iptali istenmeli” uyarısında bulundu.
İlan fiyatlarının çok yüksek olması, bu sebeple fiyatların biraz daha esnek hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Akçam, “Hali hazırda aboneler için standart paket bile çok pahalı iken daha pahalı üst paketlere geçmeye zorlanıyor, bu fiyatlar ödenirken hizmet kısıtlamasına gidilmesi yanlış olacağı düşüncesindeyiz” dedi.


GEREKLİ ADIMLARIN ATILMASINI TALEP EDİYORUZ

Yetki belgelerini yüklemiş emlak danışmanlarına kolaylıklar sağlanması için de taleplerinin olduğuna vurgu yapan Akçam, “Yetki Belgesini yükleyen esnafımıza teşvik edici özel indirimler, daha makul bir fiyatlama politikası, daha denetimli bir portal içeriği (yetki belgeli esnaf ve doğrulanmış ilanlar), entegrasyonlar ve ofislerin dijitalleşmesi konusunda yapıcı yaklaşımlar ve iş birliği sağlanmalıdır” diye konuştu.
Akçam ilan portallarına sundukları taleplerine ilişkin şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “İlan piyasasında olan ve yeni girecek tüm oyunculardan taleplerimiz, emlak ofislerinin dijitalleşmesi ile ilgili çabalarımıza engel olunmaması ve hatta emlak odaları ile iş birliği halinde çalışmaları olacaktır. Üyelerimize verilecek eğitim faaliyetleri için ücretsiz eğitmen ve diğer maliyetlerle ilgili katkıda bulunmaları, entegrasyon konusunda bir an önce pozitif yönde harekete geçilmesini, devlet kurumlarının yönlendirmesi kapsamında, sektörle iş birliği yapılarak, sektör yararına taleplerimiz dikkate alınarak, gerekli adımların atılmasını talep etmekteyiz.”

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
İstanbul’da Bir Marka Proje Evora İstanbul Değer Artışı İncelemesi https://www.emlakhaber.com/ekonomi/istanbul-da-bir-marka-proje-evora-istanbul-deger-artisi-incelemesi.html Evet sevgili gayrimenkul yatırımcılarımız İstanbul da 2010 sonrası yapılan marka projelerden biri de Tuzla da Emlak konut ile Teknik Yapı nın ortak girişimi Evora İstanbul Projesi idi. 300 Dönüm arazi üzerinde yer alan proje zamanın en büyük yaşam projelerinden biriydi. 2012 de projelendirilen 2013 yılında etap etap satışa çıkan proje 2014 sonunda yine etap etap teslim edilmişti. Bu Çalışmada Evora İstanbul Projesi Örnek alınmış ve Evora Uzmanı Dr.(phd) Tanku Bulduk olarak değer artışı yıllara ve diğer yatırım araçlarına göre mukayese edilmiştir.

]]>

Evet yukarıda tabloda gördüğünüz gibi 2014 yılında 84.000 TL ‘den başlayan fiyat yolculuğu, 2024 yılına geldiğinde yaklaşık 28 kat artarak 2.500.000 TL ye gelmiştir ( bu fiyat ortalama güncel fiyattır. Şerefiye payı olan + %10 göz önüne alınmamıştır.). 2014 te 2,25 TL olan dolar, bugün 30 TL seviyesine ulaşarak yaklaşık 13 kat artmıştır. Bu veri ile dolar bazında Evora da %100 lük bir değer artışı görüyoruz. Aynı dönemde 88 TL olan gram altın bugün 2.000 TL yi aşarak son 10 yılda 22 kat artış göstermesine rağmen, Evora daki Fiyat artışını yakalayamamıştır. Son 10 yılda bileşik faiz getirisi de ortalama 5 kat (%480) artmış ve Evora, faizin 5 katı yatırımcısına kazandırmıştır. Ayrıca, aynı dönemde tüm Türkiye de ortalama konut fiyat endeksi de yaklaşık 18 kat artış göstermiştir. 18 katlık bu artışa karşın, Evora özelinde görülen 28 katlık bu artış, projenin performansını ortaya koymaktadır.

Elbet 2015 te teslim edilen Projenin aynı zamanda 96 aylık kira getirisi güncel ortalama fiyatlar ile bugünkü fiyatın %40 karşılığına denk gelmektedir.

Yukarıdaki Tablo incelendiğinde 2019 yılında, 300.000 TL civarı olan 1+1 daire son 5 yılda 8 kat artarak sokak tabiri ile nefessiz bir yükseliş gerçekleştirmiştir. Elbet bu gayrimenkul değer yükselişi sadece Evora ya özel değil tüm Türkiye coğrafyasında gerçekleşmiştir.

İktisadi anlamda ele alacak olursak, Pandeminin olumsuz etkisi ile mücadele kapsamında parasal genişlemenin yaşandığı pandemi dönemi ile hemen sonrası piyasaya sürülen bol likidite, uygun kredi koşulları ve özellikle büyük şehirlerde hissedilen dış göçün etkisi ile konut fiyatları 2023 yılı ikinci yarısına kadar hızlı bir artış göstermiştir. 2023 yılının ikinci yarısı ile birlikte uygulamaya alınan sıkı para politikası ve yüksek faiz politikası, öncelikle yatırım amaçlı konut talebini önemli ölçüde sınırlamıştır. Konut satışları geçen yılın Kasım ayına göre % 20,6 azalarak 93.514 adette kalmıştır. İlk 11 aylık dönemde ise geçen yıla göre yaklaşık %15 lik düşüşle 1.087.349 adet olmuştur. Yüksek faiz politikasının etkisiyle ipotekli satışların toplam satışlar içindeki payı, %5,6 ya kadar düşmüştür.

Ekonomi yönetimi, 2024 yıl sonu %36 enflasyon hedefine ulaşmak için 2024 yılında da yüksek faiz politikası devam edeceği gibi, TCMB, depo alım ihalelerini hızlandırarak piyasadan fazla likiditeyi çekecek alternatif para politikası araçlarını da devreye alacaktır.

Yabancı yatırım açısından önemli olan “Swap kanalları” üzerindeki kontrolün halen devam ediyor olması, 2024 yılında kur şoku yaşama ihtimalimizi oldukça azaltmaktadır. Çok değişkenli bir ekonomide elbette her şey bir anda tersine çevrilebilir ancak piyasa da ki likiditenin azaldığını yavaş yavaş hissetmeye başladık.

Bir diğer önemli husus, satın alma gücünün oldukça düşmüş olmasıdır. 5 yıl önce iki beyaz yakalı çalışan rahatlıkla Evora da ev alabilirken, bugün bu imkansız hale gelmiştir. Yüksek faiz politikasının yanında, kira artışlarının sınırlandırılmış olması gayrimenkulün yatırım özelliğini iyice azaltmış durumdadır. Bu ekonomik ve finansal konjonktürün 2024 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz. Mevduat faizinin %50 lere vardığı ve konut sahipliğinin fırsat maliyetinin bu kadar yükseldiği bir ortamda, hem düşük değer artışı hem de düşük kira artışı nedeniyle hiçbir yatırımcı konut yatırımını öncelikle düşünmeyecektir. Son dönemde gayrimenkul alıcılarının %100 e yakınının kullanım amaçlı konut edindiği araştırmalardan çıkmaktadır.

Sonuç olarak, Evora da 5.000 konutun Yaklaşık %65 oranında yatırımcılara; %35 oranında da kullanıcılara ait olduğunu göz önüne alırsak, yatırımcıların kısa vadede satışa geçeceğini tahmin edebiliriz. Fiyatlar düşmese de 2025 ortalarına kadar sabit kalacağı yönünde bir beklentiyi ön görüyorum. Elbette bu benim öngörüm ve bir yatırım tavsiyesi değildir.

Dr. Tanku Bulduk / Emlak Haber

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
Türkiye'nin Sarısı teşekkürler yüzlerce makale yazsam anlatamazdım... https://www.emlakhaber.com/kose-yazarlari/turkiye-nin-sarisi-tesekkurler-yuzlerce-makale-yazsam-anlatamazdim.html Bir anda nasil panik oldunuz. Beni şimdi anlamışsınızdır... Daha geçen hafta markalarınızın resmi portallarına niye girmiyorsunuz diye vurguladım. Sarı Portal dns güncellemesi yaparken nasıl panik oldunuz... Anadolu bir laf vardır. Elin traktörü ile tarla biçilmez. Anladınız umarım.

]]>

Bugün bir kaç saat sarı yayını kesti sebebi dns guncellemesi ve abd saat farkı idi.Hayal gücü yüksek emlak ulemaları ne sehir efsaneleri üretti bu sürecte gördünüz. Tabi sarıcılar hızlıca çözdüler ama o çözüm saatlerinde kendi etrafımda bile panik gördüm. Geçen hafta markaların portföy sayılarını yayınladığımızda ne kiyamet kopmustu bu sarı sayfa hayranları tarafindan linç edildik. Dikkate aldıkmı almadık elbet. Çünkü haklıydık.
Kontrolünüzde olmayan bir güce kendi işinizi emanet ediyorsunuz ve bu kibirli güç piyasanızı kaçak emlakçıya yol vererek berbat ediyor . Atalarımız boşuna dememiş bir müsibet bin nasihattan değerlidir diye . Elbette anlayana.
Bununla ilgili markaların da yapacaği bir sey yok onlar doğruyu gösteriyor ama sizler uygulamıyorsunuz. marka yöneticisi bir arkadas ile bugün dertleştik . Zorlayamıyoruz diyor. Tembeller diyor. Portföy girmez , kendi resmini girmez , ofisinin resmini girmez , bilgilerini güncellemez onun adina ben üzüldüm bu nasıl bir iliski ,kalite , kurumsallık , kurallara uyulmuyorsa sen nasıl bir sistem yönetiyorsun ? Neyse bu konu çok genis burada satırlar yetmez.
"fb gs maçı iptal" gündemi ile gecen gün yazdıgim yazı pek okunmadı. Danışman arkadaşım o yazımı da lütfen oku. Vellahasıl kelam bu senin işin, senin kurumsallığın, senin markan. Bunları itibarlı kilmak senin işin. En azından yumurtaları ayni sepete koyma.Kendi sistemini de kullan .Benden söylemesi...

Sağlıcakla ,

Tanku Bulduk / Emlak Haber

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
E- Kontrat ile Kira sözleşmesinde yeni dönem... https://www.emlakhaber.com/piyasa/e-kontrat-ile-kira-sozlesmesinde-yeni-donem.html Kira ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçmek için yeni bir uygulama hayata geçiyor. Birçok özellik barındıran ekontrat sistemi ile birlikte eski nesil kira kontratları rafa kalkacak. Uygulamayla yaşanan sorunların önüne geçilmesi hedeflenirken bölge bölge kira haritası da çıkarılacak.

]]>

Son dönemde ev sahibikiracı kavgalarının en büyük sebebi fiyat anlaşmazlığı büyüyor. Bazı ev sahipleri çok yüksek rakamlar isteyip sözleşme şartlarına uymamak için de pek çok yol deniyor. Bakanlık bu duruma el attı ve ekontrat uygulamasının devreye alınması için düğmeye basıldı. Artık tarafların kira anlaşması eDevlet üzerinden yapılabilecek.

Peki uygulamanın hayata geçmesiyle ne değişecek?

Eski nesil kira kontratları, ekontrat sisteminin gelmesiyle birlikte rafa kalkacak. Bu düzenlemeyle birlikte ev sahiplerinin de kiracıların da hakları korunacak. Ekontrat, kiracı ve ev sahiplerini sık sık karşı karşıya getiren fiyat anlaşmazlığında kanıt yerine geçecek.

Alınan bilgiye göre ekontrat sistemiyle birlikte bir bölgedeki kiralık dairelerin fiyatları haritalandırılacak. Böylelikle ev sahibi ve kiracılar da, kira bedelleri ile ilgili resmi kaynaklardan bilgi alabilecek.

Yeni sistemle , Kayıt altına alınacağı için artık kontratlar fiyat kontrolleri daha rahat yapılabilecek. Mülk sahipleri de sisteme girdiklerinde daha doğru fiyatlarla vergilerini hesaplayıp ödeyebilecekler. Vergi kısımları daha rahat denetlenebilecek. Bu da tabii fiyatlara yansıyacaktır. Düzenlemeden önceki sözleşmeler de yavaş yavaş bu sisteme dahil edilecek. 2024 yılının sonunda artık tamamen bütün kontratlar resmi olarak dijital ortama aktarılmış olacak.

Sistemde olan kontratla aboneliklerini yapabilecek Aile hekiminizi değiştirecek, Bunun en büyük avantajı şu olacak. Biliyorsunuz kiracı ile ev sahibi arasında en büyük uyuşmazlık kira bedellerinin belirlenmesi ve kira artış oranları ve mahkemeye gittiklerinde de o bölgedeki rayiç bedeller ile ilgili sorunlar Bölgesel değerleme ile ortadan kalkabilecek. Bölge rayiç bedeli sistemde görünecek.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
Konut satışları son 8 yılın en düşük seviyesinde... https://www.emlakhaber.com/piyasa/konut-satislari-son-8-yilin-en-dusuk-seviyesinde.html TSKB Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konut satışlarının 11 aylık dönemde toplam 1.087.349 adetle 2015 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilediğini belirterek, "Böylece konut satışları 2023 yılında yüzde 15 oranında gerileme kaydetti. Konut piyasasındaki yavaşlamada konut finansmanına erişimin zorlaşması ve konut fiyatlarındaki artışın etkili olduğu görüldü" dedi.

]]>

2023 yılında görülen gerilemede en dikkat çekici veri, ipotekli satışların toplam satışlar içindeki oranının bugüne kadarki en düşük seviyesi olan yüzde 16 ya gerilemesi oldu. 11 aylık dönemde; ilk kez satılan konut adedi 328 bin 299, ipotekli olarak satılan konut adedi 171 bin 706, iş günü başına konut satış adedi ise 4 bin 687 olarak gerçekleşti” açıklamalarını yaptı.

“Konut fiyatlarının geldiği mevcut seviye, alım gücünde azalma ve kira fiyatlarında artış olarak kendini gösterdi”
2024 yılının önemli konu başlıklarından birinin konut fiyatlarındaki hızlı artış olduğuna işaret eden Makbule Yönel Maya, “Temmuz 2021 itibarıyla oluşan negatif reel faiz ortamı ve enflasyon, konut yatırımının güvenli liman konumunu pekiştirdi. Konut fiyatları artışındaki ivme özellikle son iki yılda görüldü. Konut fiyatlarının geldiği mevcut seviye ise alım gücünde azalma ve kira fiyatlarında artış olarak kendini gösterdi. Bunlarla birlikte konut fiyatları üçüncü çeyrekte aylık bazda enflasyonun altında artış göstererek yavaşlama sinyalleri verdi. Yıllık nominal konut fiyat artışı yüzde 86,5 seviyesinde olurken, yıllık reel konut fiyat artışı yüzde 15,6, Türkiye geneli ortalama birim fiyat 30 bin 36 TL/metrekare olarak gerçekleşti. Diğer yandan konut piyasasında 2024 yılında üç ana başlığın gündemde olacağını düşünüyoruz. Bunlardan ilki yeni konut üretimini özendirici araçların geliştirilmesi, ikincisi deprem bölgelerinin yeniden inşası ve bunun finansman kaynaklarının ve kaynak akış rotasının oluşturulması, üçüncüsü ise yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada en önemli konu başlıklarından biri olan barınma sorunu” diye konuştu.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
2024 yılında gayrimenkul piyasasını neler bekliyor? https://www.emlakhaber.com/kose-yazarlari/2024-yilinda-gayrimenkul-piyasasini-neler-bekliyor.html Gayrimenkul ve inşaat sektörleri genel ekonomiden bağımsız değil. Bu sektörler, iç ve dış ekonomik, siyasi ve sosyal değişimlerden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenmekte. 2024 yılı öncelikle Türkiye ekonomisi için bir geçiş yılı. Bu açıdan 2002 yılına benzetmek mümkün. Ekonomi yönetiminde bir değişiklik olmadığı sürece 2024 yılının en kritik gündem maddesi enflasyonla mücadele olacaktır. Peki enflasyonla mücadele gayrimenkul ve inşaat sektörü için ne ifade ediyor?

]]>

Türkiye ekonomisi açısından tüm kötülüklerin anası da babası da enflasyondur. Enflasyon yatırımcı için planlama ufkunu bozmasından öte gelir dağılımı ve adaletini bozarak toplumsal refahı geriletmekte. Tüm bunların yanında enflasyonun en büyük kötülüğü toplumsal ahlakı paramparça etmesidir.

Öncelikle enflasyonla 3 koldan mücadele edilecektir. Toplam talebin kısılması, kur ataklarının önlenmesi yoluyla maliyet enflasyonun kontrol altına alınması ve enflasyon beklentilerinin yönetilmesi. TCMB, önümüzdeki yıl bu üç hedefe odaklanmasını bekliyoruz. TCMB, canlı iç tüketimi azaltarak toplam talebi düşürmek isteyecektir. Faizleri yükseltmesi bu hedef için tek başına yeterli değil. Aynı zamanda piyasadaki para miktarını azaltacaktır. “M2 geniş para arzı” (piyasadaki para miktarını gösterir) yılbaşından bugüne kadar % 61,8 oranında artmış durumda. 2023 yılı enflasyonu da hemen hemen bu oranda. TCMB, seçime kadar çok dokunmayacağı bu büyüklüğü seçim sonrası enflasyon hedefine uygun düzeyde artıracaktır. Bu durumu esnaf tabiriyle “piyasada para yok” olarak tanımlayabiliriz.

Enflasyonun artmaması için kontrollü kur rejimine devam edilecektir. Kurun patladığı durumda enflasyonun nasıl arttığını hepimiz defalarca yaşayarak gördük. 2024 yılının ilk yarısında döviz kurunun yüksek düzeyde artmayacağını söyleyebiliriz. Son dönem politika haline gelen “enflasyonun altında kur artışı” uygulamasına devam edilecektir. Döviz kurunun tutulamayacağına yönelik analizler eksik. Zira seçimden buyana TCMB nin rezerv artışı 40 milyar dolar civarı. Ayrıca, eski dönemde kurda oynaklığa neden olan “swap kanalı” hala kapalı. Üstelik az da olsa yabancı girişi devam ediyor. Kasım ayından beri son 8 haftada DİBS ve hisse senetlerine gelen yabancı yatırım tutarı 3,4 milyar dolar. Son olarak beklentileri yönetmek için de adımlar atılacaktır. Örneğin, yeni açıklanan asgari ücretin yıl boyu uygulanacağının açıklanması ve gerçekten Temmuz döneminde yeni bir zam yapılmaması gibi.

Özetle, yılın ilk çeyreğinde 2023 yılının son çeyreğine benzer bir dönem yaşanacaktır. Enflasyonla asıl mücadelenin ikinci çeyrekle birlikte hız kazanacağını, faizin yüksek, döviz kurunun kontrol altında tutulacağını, piyasadan fazla paranın emildiğini ve (maalesef) ikinci çeyrek ile birlikte alım gücü düşen asgari ücretin yıl boyu sabit kalacağı bir yıl yaşayacağız. Enflasyonla mücadelenin başarısı için maliye politikasının da (kamu harcamalarının kısılması, vergilerin özellikle servet artırılması) destek olması gerektiğini hatırlatmak gerekir. Aksi durumda tüm yük çalışanların %65 ini oluşturan asgari ücretlilere ve sabit ücretlilere kalacaktır.

2024 yılında gayrimenkul sektörünün kaderi hisse senetlerinin kaderine benzer durumda. Warren Buffett'ın “sular çekildiğinde kimin çıplak yüzdüğü anlaşılır” sözü durumumuzu çok güzel özetliyor. 2024 yılında faize dayalı sabit getirili enstrümanlar (tahvil, bono vb.), portföylerde çok daha fazla yer alacak. Yüksek faiz, suları kendine çekecek. Negatif reel faizin etkisiyle son üç yıldır devam eden, “hangi hisse alınırsa alınsın, hangi gayrimenkul yatırımı yapılırsa yapılsın kazanılır” dönemi artık kapandı. BİST 100 ün yıl başından beri getirisi %35,6 da kaldı. Son ay getiri %7. 2022 de ise getirisi %200 dü. Gayrimenkulde de benzer bir durum var. Konut fiyat artışının son 3 ayda aylık enflasyonun altında kaldığını görüyoruz. Artık sular çekiliyor.

Peki bu tüm portföyü mevduata kaydıralım anlamına mı geliyor? Tabii ki hayır. 2024 yılında, hem Borsa İstanbul da hem de gayrimenkul piyasasında doğru yatırım kararları kazandırmaya devam edecek. Örneğin “BİST likit banka endeksi” son ay % 2,65 kazandırmış durumda. Önceki yılların aksine 2024 yılı uzman danışmanların yılı olacak. Doğru ve kazandıran arsa, konut ve ticari emlak yatırımını yatırımcılar tarafından çok daha fazla talep edilir olacak.

Dr. Yasin Laçinbala

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
Sektör oyuncuları ara sıra aynaya bakmalı. Ne dersiniz ? https://www.emlakhaber.com/kose-yazarlari/sektor-oyunculari-ara-sira-aynaya-bakmali-ne-dersiniz.html Evet rol farketmeksizin ara sıra aynaya bakmalıyız, söylemlerimiz farklı olsada , süslü bilgilerimiz süslü ofislerimiz olsada sonuçta neysek oyuz. Bu yazı çok konuşulan markaların portföy sıralamsının yayınlanması sonrasında kaleme alındı. Derecelendireceğimizi , yöntemimizi üç gün öncesinden yayınlayıp markaların bir hata varsa bize dönüş yapmalarını rica etmiştik. Bu yazı geleceği düşünen tüm meslektaşlarım tarafından okunmalı hatta paylaşılmalı...

]]>

Tek kaynağımız markaların kendi kurumsal web sitesi idi, bunu da hep vurguladık, hatta ekran görüntülerini bile yedekledik. Sonuçta herkes neyin ne olduĝunu seffaf bir şekilde gördü. Bu paylaşım sonrası genelde cok olumlu tepkiler de ardından geldi. Özeleştiri erdemine sahip bir cok danışman ve broker, hatta marka sahibi meslektaşlarımız bu konunun gerçekten değerli olduğunu kendileri tarafından ihmal edildiğini söylediler. Bunun yanı sıra bazı kişiler, ki onlara meslektaş demek istemiyorum... Olduķca bilgisiz bir sekilde hakarete yakın mesajlar attıklarına şahit olduk. Ciddiye aldık mı, hayır. Bu toplumda bunlardan cok var. Hem eleştiriye tahammülleri yok, hem de bilgileri yok fikirleri çok. Sonuçta genel tablodan çıkan sonuç; tembeliz, işimizi ciddiye almıyoruz . Kendi kurumsal web sitelemiz yerine sarı siteye ilan giriyoruz. Hepi topu 10 ilanınız olsa ayda toplam 1 saatinizi almaz kendi sitenize ilan girmeniz. Kendi sitenizin zenginliği sizin zenginliĝinizdir. Coğu kurumsalın alt yapısında hem intranet, hem de crm çalısmaktadır. İlan girmeden bu teknolojileri nasıl kullanıyorsunuz, bu teknolojileri kullanmadan yapay zeka çağında nasıl bir başarı bekliyorsunuz? Piyasanın iyi olduğu dönemde çok satmak, çok kiralamak maharet değil. Onu herkes yapıyor zaten de, işler yavaşladığında ne yapıyorsun? Piyasa bozulunca sadece sarı sitedeki ilanınından medet umamazsın. Aslolan kendi müşterini doğru tanımak, işlerini doğru takip etmek.
Broker ve marka sahiplerini anlıyorum. Disiplinsiz çalışıyorsunuz. Çoğunuz bu işi yan iş gibi yapıyor. Nasılsa iş yapıyorum diye bazılarınız umursamıyor, bu umursazlık öncelikli sarı siteye zengin ediyor, aynı zamanda portföylerinizi , müsterilerinizi rakiplerinize kaptırıyorsunuz. Kisisel ve kurumsal markanıza zarar veriyorsunuz. Bu arada "bizim intranetimizde portföyler var ama müsterilerimiz sitede göremiyor" diyenler de var.. Evet bu ne demek, bunun sebebini açıklayın da ben de yayınlayayım? Neyse, sonuçta biz normal bir müsteri gibi ne gördüysek onu yazdık. Ne fazlası ne eksiği...
2024 teknolojiyi, müşteri verilerini, kendi web sitesini, dijital pazarlamayı doğru kullanan danışmanların ve markaların yılı olacak. Benden söylemesi.

Tanku Bulduk / Emlak Haber

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
Gayrimenkul sektöründe girişimcilik istatistikleri.... https://www.emlakhaber.com/kose-yazarlari/gayrimenkul-sektorunde-girisimcilik-istatistikleri.html 2023 yılında dünyada tespit edilen girişimci sayısı bir önceki yıllara göre %2 artış ile 594 milyon. Verilere göre dünya nüfusunun %7,4. Kadınlar dünya çapındaki girşimilerim % 43 'ünü oluşturuyor ve 40 ile 59 yaş aralığındalar. Rakamların dilini her zaman sevmişimdir. Rakamlar gösteriyor ki özelikle kadın girişimci sayısı artıyor. Ülkemizdeki artışta elbette buna paralel. Gayrimenkul sektörüne de yansımalarını hep beraber görüuoruz.

]]>

Emlak, girişimcilerin işidir. Girişimci, bir maaşla kendini sınırlandırmaz. Kendi kararlarıyla kendince ilerler.

Dünya genelinde girişimcilerin ortalama yaşı 42 ve bu girişimcilerin yaş dağılımı şu şekilde:

2534 yaş (%32), 3544 yaş (%24), 1824 yaş (%19 ), 4554 yaş (%14), 5564 yaş (%8) ve 65+ yaş (%3).

Görüldüğü gibi dünya çapındaki girişimcilerin çoğunluğu 25 ila 44 yaşları arasında.

Ülkemizde net bir istatistik olmasa da ortağımla birlikte yılda iki bine yakın emlak uzmanına eğitim verdiğimiz için gördüğümüz şu ki yaş ortalamaları emlakta da özellikle bu yaşlardaki genç girişimcilerden oluşuyor.

Saçında beyaz yoksa insanlar sana kolay kolay güvenmez emlak işinde inancı çok yaygın olsa da bence bu genel bir doğru değil. Ne gençler var, net hedefleri olan, plan ve programlı çalışıp işine yatırım yapmaktan kaçınmayan azimli yüksek enerjili danışmanlar…

40 lı, 50 li yaşlarda hala düzenli kazanç elde edecek şekilde işini şekillendirememiş çok sayıda danışman, ofisten ofise, markadan markaya geçen, oradan oraya savrulan pek çok çaresiz danışman var.

Tabi tam tersini de görüyoruz. 50 yaş üzeri ancak pek çok genç danışmana taş çıkaracak şekilde çalışan saçlarına ak düşmüş danışman da var.

Dolayısıyla genelleme yapmak son derece yanlış. Danışmanın genci yaşlısı olmaz, kariyerini doğru planlayan ya da planlamayan danışman olur.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
Emlak Markalarında Güncel Portföy Sıralaması https://www.emlakhaber.com/franchise-haberleri/emlak-markalarinda-guncel-portfoy-siralamasi.html Bir markanın kartviziti bence internet sitesidir. Profesyonel bir kullanıcı markanın kurumsal kimliğini ve markanın varoluş kodlarını rahatlıkla okuyabilir. Bu konuda hepimizin hemfikir olduğunu düşünüyorum. Oturdum bu hafta tüm detayları ile sektörümüzün hacim olarak en büyük 13 markasının web sitesini inceledim. Verileri tek tek kaydettim.

]]>

Geçen yazımda da belirttigim gibi çok çarpıçı sonuçlar çıktı. Tabi benim amacım sektörün marka davranıslarını, ofis , danışman , portföy bazında analizler ile size sunmak iken çok daha vahim durumlarla karşılaştım, o.koskoca liderlik taslayanların , teknolojiyiz , farklıyızı pazarlayanların kendi sitellerinde yok olduklarına sahit oldum , özele indirgersem sayfalar yetmez ama genel problemleri paylasayim

1. Bazı markalarda bırakın ofis resimlerimizi , danışman resimlerimiz bile yok , olan bazı resimlerde profesyonelikten çok uzakta ve lakayıt.

2. Markaların bazıları olmayan ofisleri gösteriyor ve yaķinda açilacak diye rakam algısı pazarlıyor.

3. Random aradığımız 10 danışmandan 2 si ya mesleği bırakmıs ya da başka ofise gecmiş marka bunu güncellememiş , traji komik olan 2 farklı markada birden görünen sayısı da az değil.

4. En önemli ve bence kritik konu hacim olarak en büyük markalar bile kendi sistemlerine portföy girmiyor, girdiremiyor yada girdirtmiyor ! Dünyada sadece bizde vardir her halde bu davranış. Bir markada binler çalışıyor sitesinde danışman başına bir ilan bile yok . Diğerleride benzer durumda , hiçbir portal da ilan giris tarihi yok . Coğu ilanlar yıllanmış , fiyatlarından anlaşılıyor . Bir profesyonel niye sitesini kullanmaz anlaşılır gibi degil cok basit ifade ile ya genellikle sözleşmesiz çalışılıyor, ya ofisinden gizli çalışıyor , ya da kendi sitesini ciddiye almıyor . Bi olasılıkta danisman ofisten, ofis franchise'den , franchise devletten birşeyleri saklıyor farklı bir açıklaması olamaz. Bunun uzerine daha çok yaźılir. Onun için bugün sadece markaların kamuya açık kendi sitelerindeki portföy listesini yayınlıyorum.

Otomotiv sektöründe hangi marka, toplam veya model bazında kaç adet satmış, pazar payı, bayi sayısı, servis sayısı gibi veriler her ay paylaşılıyor. Yıllar bazında incelemek, büyümeleri görmek mümkün. Bunları normal vatandaş da görür, sektör çalışanları da, basın da. Gayrimenkulde bu yok ne yazık ki. İşte biz de bu konuda yol göstermek istiyoruz.

Yayınlayacağımızı duyurduğum franchise marka sayıları, emlak franchise markalarının kurumsal web sitelerinde yayınlanan 20 Aralık 2023 tarihindeki veriler üzerinden yapılmıştı. Yaptığımız çalışmada pek çok verinin eksik ve bazılarının ise yanıltıcı şekilde yüksek gösterildiğini gözlemledik. Oysa bu verileri şeffaf şekilde paylaşmaları ve manipüle etmemeleri sektör açısından çok önemli. Bunlar hakkında düşünce ve uyarılarımı paylaşarak, düzeltilmesi için zaman tanımaya ve çalışmayı 2023 sonu itibariyle tekrar yapmaya karar verdim.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
Konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı açıklaması https://www.emlakhaber.com/piyasa/konut-kiralarinda-yuzde-25-zam-siniri-aciklamasi.html

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için getirilen "yüzde 25 sınırı"nın 2024 yılında sonlandırılmasına ilişkin tartışmalara Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklama ile yanıt verildi. Açıklamada, Bakan Şimşek'in düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini ifade ettiği aktarıldı.

]]>

Kirada yüzde 25 zam sınırlamasına ilişkin görüşler gündeme geldi. 2024 yılı Temmuz ayında yürürlüğü bitecek olan düzenlemede yeniden süre uzatımına gidilmeyeceği öne sürüldü.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, süre bitiminde yüzde 25 sınırının kesin olarak kaldırılacağına ilişkin haberlere düzeltme geçti. Başkanlığın açıklamasında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in basına kapalı bir toplantıda, "düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini" ifade ettiğine dikkat çekildi ve bu sözlerin düzenlemenin kesin olarak uzatılmayacağı anlamına gelmediği belirtildi.

Açıklamada şunlar yer aldı:

"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, basına kapalı bir toplantıda iş ve finans dünyası temsilcileri ile bir araya gelmiştir. Konut kiralamalarında kira artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz 2024 te sona erecek olan düzenlemeye ilişkin sorulan soruya yanıt olarak Bakan Şimşek, düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini ifade etmiştir.

Bahse konu haberlerde iddia edildiği gibi konut kira artışlarında düzenlemeyle ilgili henüz bir karar alınmamış olmakla beraber, Bakan Şimşek in kamuoyuna resmi bir açıklaması da bulunmamaktadır."

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
Evi boşaltmak için fahiş para talep ediyorlar... https://www.emlakhaber.com/piyasa/evi-bosaltmak-icin-fahis-para-talep-ediyorlar.html

İstanbul un merkezi ilçesinde bir kiracı, ‘Kendi evimde yaşamak istiyorum, evimi boşalt diyen ev sahibinden 4 milyon lira talep etti. Bir başka kiracı ise “150 bin dolar almadan çıkmam” diyor. Üstelik bunlar sadece karşımıza çıkan iki örnek. Avukatlar ve emlak danışmanları, benzer durumların hızla arttığını, ev sahiplerinin tahliye bedelleri nedeniyle mağdur olduğu belirtiyor.

]]>

Kirada yüzde 25 zam sınırlamasına ilişkin görüşler gündeme geldi. 2024 yılı Temmuz ayında yürürlüğü bitecek olan düzenlemede yeniden süre uzatımına gidilmeyeceği öne sürüldü.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, süre bitiminde yüzde 25 sınırının kesin olarak kaldırılacağına ilişkin haberlere düzeltme geçti. Başkanlığın açıklamasında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in basına kapalı bir toplantıda, "düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini" ifade ettiğine dikkat çekildi ve bu sözlerin düzenlemenin kesin olarak uzatılmayacağı anlamına gelmediği belirtildi.

Açıklamada şunlar yer aldı:

"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, basına kapalı bir toplantıda iş ve finans dünyası temsilcileri ile bir araya gelmiştir. Konut kiralamalarında kira artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz 2024 te sona erecek olan düzenlemeye ilişkin sorulan soruya yanıt olarak Bakan Şimşek, düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini ifade etmiştir.

Bahse konu haberlerde iddia edildiği gibi konut kira artışlarında düzenlemeyle ilgili henüz bir karar alınmamış olmakla beraber, Bakan Şimşek in kamuoyuna resmi bir açıklaması da bulunmamaktadır."

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
Ben Sokak Emlakçısıyım... https://www.emlakhaber.com/kose-yazarlari/ben-sokak-emlakcisiyim.html Evet bu başlık biraz farklı oldu ama niye böyle bir başlık attığımı birsonraki yazımda anlatacağım. Bir haftadır kurumsal markaların kimlikleri olan web sitelerini inceliyorum ve bazı sonuçlar inanın şaşırttı

]]>

Neden kurumsal internet siteleri? Çünkü bir markanın internet sitesi, o markanın topluma karşı kurumsal yüzüdür. Beyandan daha değerlidir. Genel Müdürlük ekibi, kaç ofisi ve brokerı, danışmanı olduğu, hangi şehirlerde olduğu, hangi gayrimenkulleri pazarladığı ve hatta vaad ettiği eğitimleri, sunduğu teknolojileri kendi web sitesinden anlamak mümkündür.
Biz de kurumsal markaların web verilerini 20 Aralık 2023 tarihi ile tüm ekran görüntülerini birlikte kaydettik. Hatırlarsanız, 3 ay önce 3. Çeyrek top 15 değerlendirmesi yapmıştık ve referans olarak da yine kurumların kendi web sitelerini göstermiştik. O çalışmada sadece ofis ve danışman sayılarını paylaşmıstık, son çeyrekte de aynı şeyi yaptık. Farklı olarak kıyas edebileceğimiz 3 ay önceki veriler ile büyüme oranlarını tespit ettik. Farklı olarak marka başına danışman, ofis başına danışman ve marka/ofis başına portföy sayılarını inceledik. Rakanları tek tek kontrol ettik. Onlara bakarken bir çok markanın çok ilginç verilerini yakaladık. Ekibimle Detaylı ve inanılmaz yorumlar çıkacak bir çalışmayı sizler icin hazırladık hafta sonu sizlerle paylaşıyor olacağım...

Rakamların dili beni tekrar sokak emlakçılığına yönlendirdi benden söylemesi... Bu arada ekibimizin teyid için aradıği markaların bir kısmı cok yardimcı oldu, onlara ekibim adına teşekkür ederim. Ama bazıları da muhatap olmadı, yönetici asistanları tarafından kibarca sallandı. Onlara da yazımda rakamlar ile teşekkür edecegim. Çok konuşulacağına eminim Türkiye'de bir ilke imza atacağım. Sektörü gerçeklerle yüzleştireceğim.
Kalın sağlıcakla...

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
TCMB metninin özeti: “Kıtlık zamanlarında insanı açlık değil, alıştığı tokluk öldürür…” https://www.emlakhaber.com/ekonomi/tcmb-metninin-ozeti-kitlik-zamanlarinda-insani-aclik-degil-alistigi-tokluk-oldurur.html İbni Haldun, kıtlık zamanlarında insanı açlığın değil, alıştığı tokluğun öldürdüğünü söylemiş. Dünkü PPK kararı metninin özeti bu söz aslında. 2018 yılından beri düşük faiz ve bol likiditeye alıştırılan firmaların bir kısmı artık zombi şirket. Para politikasında öyle bir noktaya gelindiki artık büyümeden feragat etmeden, işsizlik yaşamadan enflasyonla mücadelenin mümkün olmadığı noktadayız.

]]>

21 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, beklentilere uygun bir şekilde, TCMB politika faizini %40 seviyesinden 250 bp lık bir artışla %42,5 düzeyine çıkardı.

Kasım PPK kararını değerlendirdiğimiz yazımızda, TCMB nin 2023 Aralık ve 2024 Ocak toplantılarında politika faizinde 250 bp lık artış yapacağı, akabinde faiz tarafında “bekle gör” politikasına geçeceğini ifade etmiştik. PPK metninde bu anlamda bir sürpriz yok. 2024 Ocak toplantısı ile birlikte politika faizinin 44 e çıkacağını göreceğiz. Merkez Bankası tarafından piyasa katılımcılarına yapılan anket sonuçlarına göre, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi (2024 yılsonu) yüzde 41,23 olarak gerçekleşti. Bu şu anlama geliyor, pozitif reel faiz (enflasyon beklentisinin üzerinde faiz) patikasına giriyoruz. Politika faizlerin daha fazla artırılmasına artık ihtiyaç yok.

Peki bu kadar yeterli mi? Daha gidecek yolumuz var. Bunu PPK metninde görüyoruz, Metin, enflasyonu, “yurt içi talebin mevcut seviyesine ve hizmet fiyatlarındaki katılığa” bağlıyor. Buda bizi enflasyonla mücadelede yeni bir safhaya taşıyor: “parasal sıkılaştırma için sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak.” Türkçesi, TCMB artık TL yi daha zor ulaşılabilir kılmak için piyasadan fazla TL yi çekmeye başlıyor. Buna da “TL depo alım ihaleleri” ile başladı. Bu sayede hem talep enflasyonunu (kişiler tüketemeyeceği için), hem maliyet enflasyonunu (TL dövize gitmeyeceği için) hem de enflasyon beklentilerini düşürmeyi hedefliyor. Tüm bunların yanında asgari ücrette önemli bir gösterge olacak.

Enflasyonla mücadelenin bedelsiz olmadığını görüyoruz. Artık büyümeden taviz vermeden, işsizlik yaşamadan enflasyonla mücadele edilemeyecek noktaya geldik. Bankalar, TCMB den ucuz kredi bulamayacakları için piyasadan yüksek faizle mevduat toplamaya yönelecekler. Mevduat ve kredi faizleri daha da yükselecek. Bu ise öncelikle zombi şirketlerin (aslında batık ama işsizlik nedeniyle yüzdürülen şirketler) finansmana erişimini zorlayacak. Uyuşturucuya alışmış birinin bir anda uyuşturucuya ulaşamaması gibi. İbn Haldun un ifade ettiği gibi bu zombi şirketleri, son 5 yıldır alıştıkları konfor öldürecek. 2024 yılı zombi gayrimenkul danışmanlarının da elendiği bir yıl olacak. Yükselen piyasada, rafa hangi ürün konulursa konulsun satılır anlayışı hakimdi. Artık bu dönem değişiyor. 2024 yılı gayrimenkulün fiyatını doğru belirleyen ve düşen piyasanın önünden gidebilen gayrimenkul danışmanlarının yılı olacak.

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300
İyi bir ofis işletmecisinden beklentileriniz neler olmalı ? https://www.emlakhaber.com/kose-yazarlari/iyi-bir-ofis-isletmecisinden-beklentileriniz-neler-olmali.html Sektörde inanılmaz bir mobilizasyon var, istisnalar hariç gayrimenkul profesyonellerinin büyük bir yüzdesi aynı uzmanlık bölgelerinde kalmalarına rağmen ofislerini değiştiriyorlar, elbette bunun bir çok nedeni var. Bence en önemlisi ofis işletmecisi . Peki iyi bir ofis işletmecisinde hangi özellikler olmalı?

]]>

İyi bir emlak ofisi işletmecisi olmak için aşağıdaki niteliklere sahip olması beklenir, umut edilir , haydi sırayla göz atalım , sizlerde içinizden kendinizi ve brokerınızı değerlendirin...

**Liderlik Yetenekleri:**
Güçlü liderlik yeteneklerine sahip olmalı ve ekibi yönetme, motive etme konusunda etkili bir rol üstlenmelidir. Sektör sürekli hesap sorup mobing uygulayan brokerlqrdan bıkmış durumdadır.

**İletişim Becerileri:**
İyi bir iletişimci olmalıdır. Sizlerle ve diğer iş ortaklarıyla etkili bir şekilde iletişim kurabilmelidir.

**Emlak Sektörü Bilgisi:**
Emlak sektöründeki güncel trendleri, yasal düzenlemeleri ve piyasa koşullarını yakından takip etmelidir.

**Analitik Yetenekler:**
Veri analizi yapabilme yetenekleriyle donatılmalıdır. Piyasa analizleri ve performans ölçümleri yaparak stratejik kararlar alabilmelidir.

**Güvenilirlik ve Şeffaflık:**
Güvenilir bir işletme yöneticisi olmalı ve şeffaf bir iş etiği benimsemelidir. Sizlerin güvenini kazanmalıdır.

**İnovasyon ve Teknoloji:**
Emlak sektöründeki yenilikleri takip etmeli ve iş süreçlerini geliştirmek için uygun teknolojileri kullanmalıdır.

**İnsan Yönetimi:**
Ekip yönetimi konusunda yetenekli olmalı ve çalışanlarına liderlik ederken adil ve motive edici bir tutum sergilemelidir. Özellikle bazı danışmanları asla kayırmamalıdır. En büyük ofis ayrılış sebeplerinden biri budur.

**Pazarlama Stratejileri:**
Emlak ofisinin pazarlama stratejilerini etkili bir şekilde planlayabilme yeteneklerine sahip olmalıdır.

**Sosyal Yetenekler:**
İşletme ilişkileri kurma ve ağ oluşturma konusunda sosyal yeteneklere sahip olmalıdır. İyi bir network tüm ofisi güçlendirir.

**Eğitim ve Gelişim:**
Kendini ve ekibini sürekli olarak eğitmeli ve sektördeki gelişmeleri takip etmelidir. Ama aşırıya kaçma konusunda dikkat etmelidir. Çoğu ofis eğitim ve toplantıdan iş yapmaya zaman bulamamaktadır.

İyi bir emlak ofisi işletmecisi, sektördeki dinamiklere adapte olabilir, iş ortaklarının memnuniyetini ön planda tutabilir ve etkili bir liderlikle işletmeyi başarıyla yönetebilir.

Tanku Bulduk / Emlak Haber

]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0300